Inteltek, Intralot, İddaa ve Fenerbahçe'ye Sponsorluk
Posted: Tue Aug 29, 2006 12:17 am
Yukarıdaki fotoğraf, Fenerbahçe'nin yeni transferi Mateja Kezman'ın F.Bahçe kulüp binasındaki imza töreninden. T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Spor Toto teşkilatının resmi oyunlarından biri olan "İddaa", Fenerbahçe Spor Kulübü binasındaki basın odasındaki panoda sponsorların arasında gösteriliyor. FB resmi internet sitesinde ise bu kurumla ilgili herhangi bir sponsorluk anlaşması olduğu belirtilmiyor. Hatta sitede arama kısmında "iddaa" kelimesi aratıldığında hiçbir sonuç çıkmıyor. Akla hemen şu soru geliyor; sponsor olmadığı halde İddaa logosu neden diğer sponsorlarla birlikte gösteriliyor?
Öncelikle, Spor Toto resmi sitesinin yayınladığı 18-24 Temmuz 2006 tarihleri arası İddaa oyunu hasılat dağılımına bir bakalım:
Brüt Satış ------------------ 21.766.774,00 YTL
Şans Oyunları Vergisi --------------------- 653.003,22 YTL
Katma Değer Vergisi --------------------- 2.898.662,64 YTL
Kulüpler --------------------- 2.111.377,08 YTL
Çocuk Esirgeme Kurumu ------------------------182.151,08 YTL
Milli Olimpiyat Komitesi -----------------------0,00 YTL
Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ----------------------- 7.239,38 YTL
Savunma Sanayi Destekleme Fonu ----------------------- 3.102,59 YTL
Tanıtma Fonu ---------------------------- 4.653,89 YTL
Kredi ve Yurtlar Kurumu ---------------------------- 9.307,78 YTL
Dağıtılan İkramiye ------------------------ 9.285.770,18 YTL
Yukarıda sözü edilen "Kulüpler Fonu", Spor Toto'nun İddaa oyunlarında geçen tüm kulüplere isim haklarından ötürü ödediği bedel. Spor Toto Teşkilat Müdürü Bekir Yunus Uçar'ın 8 Temmuz 2006 tarihinde açıkladığı rakamlara göre 2005-06 sezonunda Spor Toto Teşkilatı, Fenerbahçe'ye 4.155.344,02 YTL, Beşiktaş'a 4.049.438,56 YTL, Galatasaray'a 3.651.708,68 YTL isim hakkından ötürü ödeme yapmış. Üç büyük kulübün de aşağı yukarı birbirine yakın meblağlarda gelir elde ettiğine bakarsak, niçin bir tek Fenerbahçe kulübünün basın odasında İddaa oyunu sponsorlar arasında gösteriliyor?
Şimdi gelin, 7258 sayılı Spor Toto Kanunu'nun 3. ve 4. maddelerini inceleyelim.
Madde 3- Müşterek bahisten elde edilecek hasılattan zaruri masraflar çıktıktan sonra bakiyesinin ne miktarının kazanan bilet sahiplerine, ne miktarının Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü'ne ait olacağı bir nizamname ile tespit olunur.
Madde 4- 3. madde gereğince Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü'nce temin olunan meblağ, her nevi spor saha ve tesisleri vücuda getirilmek, idamelerini sağlamak, her türlü spor alet, vasıta ve malzemesi tedarik etmek ve her çeşit spor faaliyetlerinde bulunmak gibi Türk Sporunun gelişmesine yararlı işlere sarf edilmek üzere bir taraftan mezkur Umum Müdürlüğün varidat bütçesine irad, diğer taraftan masraf bütçesinde açılacak bir fasla tahsisat kaydolunur. Bu Meblağdan sene sonunda sarfedilmeyen miktarlar ertesi yıla devrolunur. Senesi içinde 3. ve 4. maddeye göre yapılan sarfiyatın nerelere sarfedildiği bütçe layihasına eklenecek bir cetvelde gösterilir.
İşin bir ilginç yönüne daha değinelim.
Şu anda Spor Toto Teşkilatı'nın müdürü kim?
1973 doğumlu Bekir Yunus Uçar diye biri.
İslamcı basının atbaşılarından Milli Gazete'de 12 yıl boyunca muhabirlik yapmış biri. Aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir dönem başkanlığını yürüttüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin futbol kulübünde basın sözcülüğü görevini yürütmüşlüğü de var.
Bu zat, Motorsiklet Federasyonu Başkanlığı görevini yaparken 23 Haziran 2005 tarihinde "yalnızca 3 aylığına" vekaleten Spor Toto teşkilat müdürlüğüne atanmış. O gün bugündür de halen görevde.
Görüldüğü üzere Sayın Uçar'ın Ankara ile arası iyi. AKP iktidara geldikten sonra yöneticilik kariyerinde gözle görülür bir aşama kaydetmiş.
Şimdi sorum şu; Fenerbahçe'ye yakınlığıyla bilinen Başbakan Erdoğan'ın koruyup kolladığı, yükselttiği isimlerden biri olan Uçar'ın başkanlığını yürüttüğü -Başbakanlık'a bağlı- Spor Toto Teşkilatı'nın, hisse senetleri borsada işlem gören bir spor kulübüne sponsor olarak mali kaynak aktarması normal ve yasal mıdır?
Sözkonusu olan bir kültür-sanat faaliyeti değil. Bir spor faaliyeti. Eğer taraflar arasında buna benzer bir anlaşma varsa bu konuda devlete bağlı olan kuruluşun "tarafsızlık" ilkesine uyarak bütün kulüplere sponsorluk yapması gerekmez mi? Sözgelimi; geçen sezon İkinci Lig A Kategorisi'ne sponsor olundu ve bu şampiyona "İddaa Lig A" adıyla oynandı. Fakat burada yalnızca bir tek kulüple bu denli yakın bir ilişki kurulduğu görülüyor. Bekir Yunus Uçar ve yönetimi, bu anlaşmayı yaparken hangi referansa ve veriye dayanarak yalnızca Fenerbahçe Spor Kulübü'nü "desteklenebilir" olarak seçmiştir? Parasızlık içinde sürünen onca spor dalı varken, asli görevi "Türk sporuna destek" olarak belirtilen Spor Toto'nun, gelirleri yüz milyonlarla ifade edilen Fenerbahçe kulübüne reklam karşılığı kaynak aktarması etik açıdan doğru mudur? Fenerbahçe'yle bu konuda reklam amaçlı bir sponsorluk anlaşması imzalandıysa, sözkonusu kulübe ne kadar meblağ ödenmişir? Halktan gelen gelirlerle dönen bir kamu kuruluşu olan Spor Toto Teşkilatı'nın milyon dolarları sokağa atılmış mıdır?
Burada saat gece 12'yi geçti, şimdilik soracaklarım bunlar.
Biraz daha detaylı araştırmak ve hukukçulara danışmam lazım. Aramızdaki hukukçu arkadaşların yardım ve görüşlerini de bekliyorum.
Can Baysan