Cimbom.org

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Ozgur A. Boztepe
Posts: 1606
Joined: Wed Jan 30, 2008 8:30 pm
Location: Atlanta USA

Cimbom.org

Post by Ozgur A. Boztepe »

Son 2 senedir okudugum ve 1 senedir yazdigim forumdaki seviye beni cok mutlu etmistir. Bu seviyenin bu sekilde tutulmasindan ve korunmasindan yanayim.

Bu forum nasil korulmustur, tarihcesi nedir? Duzey nasil bu sekilde tutulmustur? Bilgi sahibi olmak isterim. Ayrica bu duzeyden haberi olmama ihtimali olan arkadaslarda bilgilenmis olur, kayit olmadan once veya olduktan sonra.
Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Re: Cimbom.org

Post by Ozan Ersoy »

Ozgur A. Boztepe wrote: Bu forum nasil korulmustur, tarihcesi nedir? Duzey nasil bu sekilde tutulmustur? Bilgi sahibi olmak isterim.
Blood, sweat and tears...

Ozan Ersoy
Mehmet Gurdal Cetin
Posts: 4210
Joined: Thu Oct 24, 2002 9:29 am
Location: Bursa-TR
Contact:

Post by Mehmet Gurdal Cetin »

Merhaba Ozgur,

Korkma seviye bozulmaz.Havalar cok sicak ben biraz bozulma egilimleri gosteriyorum bazen, cinnet gecirme evreleri oldu yakin zamanlarda..

Bizim forum 2-3 senede bir sallanir, pirincler elekten gecer,taslar duser sonra pilav pismeye devam eder.(liseli pilavcilar bugunlerde biraz mesguller sanirim ortada yoklar)

Bilgi kultur birikim ust seviyededir, Universite sinavinda % 1 e girebilirsin ama cimbom.org ta averaj adam gibi hisssedebilirsin (bi zamanlar bunu Gorgen yazmisti cok gulmustum)

Tarihcesi ise Hasan Tezcan'in "ulan su tahta bacaklar hakkinda yazi yazabilecegimiz bir site kursak nasil olur " fikrinden dogmustur. :D

Bu saka kismi gercek kismini ise kendisi anlatmaz, google'da yada Ek$i de Hasan Tezcan yaz sana bir kaz ipucu verirler.Bir zamanlarin efsanevi mail listi cok unlu isimleri agirlamistir.

Turkiye'dekilerden bazilari SIK SIK gorusur, gorusemezse onemli gunlerde bulusur, arasir.

Noel, xmas, hanukah, kurban, seker bayramlari kutlanir, her turlu siyasal, dini, kulturel goruse sahip yelpaze bu aradadir.Bu forum nefesw alir , evlenir cocuk dogurur ve olur, tanimadigin gormedigin insanlarin vefatina aglarsin.

Buraya yazi yazmak isteyen, iki satirlik cevaplarin bu forumda kabul gormedigini bilir, zaten (bu benim gorusum) uzun sure buyuk bir kitle yazmadan okur, ozguveni gelince yazmaya baslar.

Bu cekincenin altinda , yazi yetenegine guvenmeme, futbol bilgisi yeterli mi diye supheler ve en onemlisi "got olmiyyim" korkulari yatar. :D

Ama biz genelde iyi huylu insanlarizdir.Bazen kafasi atan bir kac arkadas imla yanlislarini gozune sokarak makara yapar. :D

Foruma bazen bazi kanli kirim kongo tasiyan keneler yapisir, mudavimlerden bazilari, kufrederek kovmaya calisir ancak onlar gitmezler, cok namuslu avrupai ve insan haklarina saygili bir forum oldugumuz icin bazilarimiz bu arkadaslari savunuruz, sonra kendi icimizde bagirisiriz, kuseriz sonra bir bolunme olur sonra her sey yeniden baslar.
(Reenkarnasyon muydu bunun adi, aramizda yok ki bi doktor, psikiyatrist, sosyolog, yanlissa cikip biri duzeltsin- imlayi :D ) )

Iste sana kisaca biz buyuz
TRUST GALATASARAY
MGC
Yasin Gürel
Posts: 176
Joined: Sat Jan 01, 2005 1:17 pm
Location: Ankara

Post by Yasin Gürel »

Bu başlığın açıldığı iyi oldu benimde cimbom.org la ilgili söyleyeceklerim var Öncelikle çok kaliteli bir forum kuranların ellerine sağlık (bu seviyeden taviz vermez tutumunuzun devam etmesi dileğiyle) hepimizin ortak aşkı olan Galatasaray'ın taraftarlarınında böyle seviyeli olduğunu görmek beni mutu ediyor(Tabiki tüm taraftarlarımız bu seviyeye sahip değiller ama onlarında zamanla bu taraftar kitlesini örnek almalarını diliyorum ) internet üzerinde yazı yazdığım tek forum olan cimbom.org un uzun yıllar boyu devam etmesini diliyor bütün üyelere sevgilerimi iletiyorum(Biraz kürsü konuşması gibi oldu ama idare edin :D )
SARIYLA KIRMIZIYLA ALNIMIZIN AKIYLA!!!!!
Mert Tokman
Posts: 2581
Joined: Tue Oct 22, 2002 9:18 pm
Location: Virginia, USA

Re: Cimbom.org

Post by Mert Tokman »

Ozgur A. Boztepe wrote: Bu forum nasil korulmustur, tarihcesi nedir? Duzey nasil bu sekilde tutulmustur? Bilgi sahibi olmak isterim. Ayrica bu duzeyden haberi olmama ihtimali olan arkadaslarda bilgilenmis olur, kayit olmadan once veya olduktan sonra.
Ozgurcugum - seneler 1993-1994 civari - internet bilindigi uzere sayin Al Gore tarafindan yeni icad edilmis ve normal halkin kullanimina sunulmus fakat web browser'lar daha cok ilkel - ancak basit HTML tagleri kullanilabiliyor - boyle forum, chat isleri windows base browserlar uzerinden yok iken FB ve GS'lilarin meydan muharebeleri yaptiklari soc.culture.turkish (tam ismi neydi unuttum) diye DOS ustunden calisan bir chat kanali vardi. O gunlerde Hasan Tezcan agabeyin bugun gordugun kadar centilmen degildi :D Fenerlilerle fenerbostan yukari fenerbostan asagi carpisirdi, Cengiz agabey'in ise FBlilere fazla bulasmazdi da daha cok Yunanlilarla kavga ederdi - dimi Cengiz abi :D

Browserlar biraz yayginlasinca saniyorum ilk GS websitesini Ozer Aydogdu kurdu - ama Ozer agabey basketbolu cok severdi ve daha cok basketbol agirlikliydi sitesi... hemen sonra da Hasan Cimbom.org'u kurdu - 1994 veya 1995 - oyle degil mi Hasan? Bu sitelere interaktif forum veya chat ekleme fonksiyonu yoktu tabii daha o zamanlar - o yuzden ilk cimbom.org'u kendine yuva edinenler ilk olarak Hasan'in cimbom.org uzantisindan gelen bir mail list ile basladik GS ile ilgili kafa yormaya.

Aslinda nereden nerelere geldik internet sayesinde... Universitelerin kutuphanelerinde 1-2 hafta oncesinin gazetelerini okuyup, telefonda mac dinlemekten kurtulduk diye o zamanlar pek bir sevinmistik. Ilk olusumda iki genel grup vardi --- Turkiye'den haber verenlerle (Bahri, Roxanne, Korhan - see http://www.cimbom.org/staff), cogunlugu Amerika'da olan disaridan haber alanlar. Cogunluk Amerika'dandi cunku: 1- Internet Avrupa'da cok cok yaygin degildi daha, 2- Avrupa'da ki vatandaslar TR'den gelen habere daha az ac - Avrupada Turk kanallari ve gzateleri gunubirlik seyredilip okunuyordu, 3- Amerika'dakilerin cogunlugu universite ogrencisi veya buyuk firma calisani oldugu icin internete erisim daha kolaydi.

Browser'lara yeni teknolojiler eklendikce - Hasan canli yayin sayfayi kurdu once oradan sonra bir forum sayfasi acti ama mail liste alismis topluluk foruma pek yuz vermedi. Sonra Cengiz abi benim mail box'ima cok mesaj geliyor doluyor falan diye cazgirlik yapinca - yavas yavas mail listten foruma donduk - ilk forum boyle topic view degil - thread view'du ve alistiktan sonra herkes cok sevmisti - sonra 2002'de bu topic view'a gecerken de bayagi bir tepki olmustu - resistance to change.

Cimbom.org un hic bir zaman bizim uyelik sayimiz en fazla olsun diye bir kaygisi olmadi - kalite hep quantity'nin onunde oldu - tartisma seviyesi de egitim seviyesi ile alakali. Kurulusta yer alanlarin cogu universite de ogrenci, master/PhD ogrencisi veya en azindan universite bitirmis bireyler olmalari bastan bir seviyeyi oturttu - sonra katilanlar kenidlerini bu seviyeye uydurdular.

Bizim toplulugumuzun en onemli ozelliklerinden biri kurulusta cogunlugumuzun yurt disinda olmasiydi (ki bazilari yurt disinda isini bitirdikten sonra simdi TR'ye geri donduler) ve dolayisi ile olaylara uzaktan (tribun etkisi olmadan) bakabilip saglikli dusunup kendi kendimizi elestirebilmemizdi. Tabii forumun tamami boyle olmadigi ve aramizda tribunle cok yakin alakali kisiler oldugu icin - bu grup arkadaslar elestirileri biraz daha kisisel ve duygusal karsiladilar ki bu normal. Cengiz abi, Hasan Tezcan gibi disaridan bakip gazel okuyanlarla, herseyi takim ile icice yasayip (ki mesela Bahri, Korhan falan takimla ayni ucakta deplasmana gidip gelen, takimin sampiyonluk kutlamalarinda onlarla beraber havuza atlayan insanlardi) fazla duygusallastiranlarin kavgalari bu forumun olmazsa olmazlarindandir - bu kavgalar sonucu kimisi kustu gitti bir daha gozukmedi, kimisi gitti kendi forumunu kurdu, kimisi gitti geri geldi, kimisi kustu daha az yazar oldu, kimisi de hala kavgasini surduruyor.
Erdal Tüter
Posts: 30
Joined: Sat Jul 05, 2008 2:08 am

Post by Erdal Tüter »

burda yeniyim ama konuşan herkesin futbol ve galatasaray hakkında gayet bilgili ve düzeyli oldukları görünen bir gerçek böyle bir forumun üyesi olmak ve galatasarayı böylesine kaliteli bir ortamda tartışmak çok güzel bu sitenin kuruluşunda yer alan herkese teşekkür umarım yıllar sonra da yine galatasarayı burada konuşuruz
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: Cimbom.org

Post by Cengiz Akgun »

Mert Tokman wrote: Ozgurcugum - seneler 1993-1994 civari - internet bilindigi uzere sayin Al Gore tarafindan yeni icad edilmis ve normal halkin kullanimina sunulmus fakat web browser'lar daha cok ilkel - ancak basit HTML tagleri kullanilabiliyor - boyle forum, chat isleri windows base browserlar uzerinden yok iken FB ve GS'lilarin meydan muharebeleri yaptiklari soc.culture.turkish (tam ismi neydi unuttum) diye DOS ustunden calisan bir chat kanali vardi. O gunlerde Hasan Tezcan agabeyin bugun gordugun kadar centilmen degildi :D Fenerlilerle fenerbostan yukari fenerbostan asagi carpisirdi, Cengiz agabey'in ise FBlilere fazla bulasmazdi da daha cok Yunanlilarla kavga ederdi - dimi Cengiz abi :D
....
soc.culture.turkish hala var. Icine ettiler. 1988'lerde o sirada Stanford'da okuyan bir arkadas kurmustu. DOS'la degil UNIX makineleri ile baglanilirdi. O zamanlar PC cok yeni idi. IBM'in bizim bildigimiz PC'si 1983'de pazarlanmaya basladi. Networking konusunu dusunmemislerdi bile. Distan takma modemle "dumb terminal" olarak UNIX makinalarina baglaniyorduk. UNIX makinalari ile e-mail agi kurulmasi 1978'ler civari. Adina USENET dediler. Butun universiteler ve devlet kuruluslarina bedava baglanti verdiler. Bunca adam boyle baglaninca o zaman once sadece teknik konularda sonrada cesitli konulara dagilan haber gruplari olustu. Ilk once soc.culture.mideast vardi sonra soc.culture.greek kuruldu ve sonunda da 1988'de soc.cultrure.turkish devreye girdi.

Yunanlilarin arasinda iyleri vardi. Ama beni asil bu ise iten David Davidian diye Boston'dan yayin yapan bir mendebur olmustu.

Hasan ile ilk zamanlar soc.culture.turkish'de pek anlasamamistik. Ama burada sonradan islerine gelmeyince bana cemkirip yamuk atanlarin aksine yasindan beklenmedik bir olgunlukla bana cimbom.org'u kuracagim basina bir agabey lazim o da sensin dedi. O gun bugundur birbirimizi kirmadan idare ediyoruz.

Benim bildigim ilk forum bjkcom'dir. Orayi kuran Armagan Ozdinc'te beni soc.culture.turkich'de tanidi. Oraya biz sadece BJK'lilari degil tum futbol severleri davet ediyoruz diye (yine Hincal'vari olacak) davet uzerine gittim. Hasan'i heyecanlandiranda bu yerin basarisi oldu. Cok degil 6 ay sonra cimbom.org kuruldu. Armagandan sonra Allah bir yerin ulusunu alacagina delisini alsin dedikleri sekilde orayi idare edecem diye basa gelenler kaldiramadilar bu ahengi. cimbom.org'da kurulur kurulmazda hasere girdi iceri. Hasan boyle itis kakismayi alenen ulu orta yapilmasini istemedigi icin maillist ile devam edelim burayi kapayalim dediginde senin yukarda soylediklerini soyledim ve karsi ciktim. Bir ay kadar kendim yazdim kendim okudum. Sonra akli basinda insanlar geldi ve de Hasan ikna oldu.

Hicbir konuda bagnazligia tahammulum yok. O yuzdende bizler havasina sinirlenirim. Cunku hickimse'nin kimseye bir sey demege hakki yok. Her yerde her toplumda her birliktelikte curuk elma olacagi gibi cok iyi insanlarda var. Amac onlarla bir araya gelmek. O yuzden burada ikiye bir FB ile ugrasilmasindan rahatsiz olurum. FB'li oldugunu soyleyip burada yazana ara sira sinirlendiginde agzinda tadsiz seyler ciksa bile gormemezlige gelmeyi onlari kusturmeye yeglerim. Boyle araya nifak sokup birbirine dusman edilenlerin ne bok yiyecekleri hic belli olmaz.

Taksimde adam bogazlayip bugun Leeds'liler Kewell transferinde cildirmalarini eee ne yapalim GS'lilar suclanmamali diye konusanlarin cogu o gun hak ettiler pezevenkler diyorlardi. Dedesi koruk yemis torunun disi kamasmis lafi durup dururken atasozu olmadi. Yanlis hatirlamiyorsam o oldurulenlerin resmini foruma astikti siyah yazilarla. Aradaki fark bu obur forumdakilerle karsilastirildiginda.
Last edited by Cengiz Akgun on Fri Jul 11, 2008 9:34 pm, edited 1 time in total.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Murat Fahrioglu
Posts: 1764
Joined: Tue Oct 22, 2002 5:45 pm

Post by Murat Fahrioglu »

Ilk yillarinda katildigim bu forumda 3. ulkeden yaziyorum, Amerika'dan katilmistim, 7 yil ordan, 7 yil Kanada'dan yazdim simdi de Kibris'tan yaziyorum. Gercekten 14-15 yildir hayatimin gunluk bir parcasi oldu, Hasan sagolsun burayi cok iyi organize etti. Hatta kac seneler once forum icin buradan golleri izlememiz icin bir cihaz alinmisti. O zamanlar daha Amerikada DFH falan yoktu, internetten de golleri izleyecek yer yoktu. Cok makbule gecmisti.

Bu forum sayesinde bazi arkadaslarla tanistim, hatta forum disinda tanisip izini kaybettigim arkadaslari sonradan forum sayesinde buldum.

Artik eskisi kadar yazamiyorum, ogrencilik yillarinda futbol analizli bol yazilar yazardik simdi diger arkadaslarin analizlerini zevkle okuyorum.

Bu corbada tuzu olan herkese burdan tekrar tesekkur ediyorum.
Last edited by Murat Fahrioglu on Fri Jul 11, 2008 11:23 pm, edited 1 time in total.
Bahri Unlu
Staff Member
Posts: 385
Joined: Wed Oct 23, 2002 2:28 pm

Post by Bahri Unlu »

hey gidi gunler.. :)
ihtiyarlimisiz yahu. :(
* * *
Bahri Unlu
ISO 2000, UEFA ve Super Kupa $ampiyonu taraftari
Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Re: Cimbom.org

Post by Murat Kara »

Mert Tokman wrote:yavas yavas mail listten foruma donduk - ilk forum boyle topic view degil - thread view'du ve alistiktan sonra herkes cok sevmisti - sonra 2002'de bu topic view'a gecerken de bayagi bir tepki olmustu - resistance to change.
Ben hala bir cok yaziyi kaciriyorum duz format oldugu icin. Herkesin pek sevdigi thread view tum mesajlari bir anda gormeye olanak sagliyordu. Okunmamis mejaslar parlak, okunmus mesajlar sonuk linkler halinde karsina cikiyordu. Ote yandan arkasinda ilkel teknoloji yattigindan ve muhtemelen kucuk forumlar icin tasarlandigindan problemleri vardi.

Forumun saglikli ve prensipli olarak evrimlesmesinin iki onemli nedeni var kanimca: insanlarin yilisiklik yapmayacak kadar bir birinden uzak durmalari fakat ayni zamanda yoldaslik yapacak kadar birbirine yakin durmalari. Boyle olunca yeri geldiginde dostunu elestirip, dusmanini korumak mumkun olabiliyor. Ve insanlarin gozunu kapatacak seyler degil acacak seyler yazilmis oluyor bu sayede.

Ve belli bir saygi ortami yaratilmis oluyor. Yani hic batil inanca, har hure gerek kalmadan insanligin var olusundan beri becerdigi en iyi seylerden birisi tekrar becerilmis oluyor bu sayede.
Murat Kara
Posts: 1279
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:38 pm

Post by Murat Kara »

Forumun kalitesinin nasil saglandigini su siralar devam etmekte olan 'dil' tartismasinda gormek mumkun. Insanlarin ayagina pranga baglanmadigi surece, dogruyu bulmamasi imkansiz. Issin bir diger sirri da bu. Yani demokrasi!

Bu forum ve e-mail turu formatlar ayrica harika! Cunku insan baskasi sozunu kesmeden yazabiliyor. Sonra okumak isteyen sirayla okuyor. Normalde konusarak anlasmanin mumkun olmadigi seyler boyle tane tane aciklanarak netlestirilebiliyor. Ayrica dokuman gorevi gormesi de cabasi.
Post Reply