Oguzhan Basyigit wrote:pivottan kasıt ne bilemiyorum ama hangi pivot 30 bin kişi çeker ? bunu sormak isterdim yönetime..
Pivottan kasıt Almanya'da Gerd Müller'den beri (benim bildiğim) var olan, Rummeniege ile devam etmiş, şimdilerde Klose ile örnekleyebileceğimiz (Klose'yi alan Bayern bu yıl bir de pivot forvetin belki de dünyada şu anda en tipik örneği olan Luca Toni'yi de aldı bu arada) genellikle (ama her zaman değil) uzun boylu, fiziği güçlü, fırsatçılığı ve hızı ya da kurnazlığı ile değil daha çok defansı zorlaması, fiziken yorması ile gol arayan, sırtı kaleye dönükken tehdit olan (itilmeden kenarlara top indirebildiğinden) genellikle iyi kafa topu alan (hem dağıtmak hem de kafa şutları için) golcü tipi diyelim. Jan Koller, Pierre v Hoojdonk, Ruud v Nistelrooy, Vieri, Carew diye aklıma geldikçe ekleyeyim.
Tam tersi golcü tipine de Filippo İnzaghi'yi örnek verelim. Çelimsiz gibi, özellikle kafa hakimiyeti yok, fiziksel mücadele ile defansa zarar vermek yerine ofsayt çizgisi üzerinde maç geçirip fırsat koklayan, süratli ve tekniği iyi adamlar.
Tabiiki bu yüzde yüz bir ayrım değil, İnzaghi de yeri gelince kaleye sırtı dönük kafaya çıkar, Carew, Ruud v N gibi iri ama tekniği yüksek adamlar da çalım ve süratkleriyle gol ararlar. Benim seyrettiğim belki de en iyi golcü olan Marco van Basten sıhhatli zamanlarında bütün bu özellikleri toplamış gibiydi ama sorsalar pivot derdim. Şimdilerde Drogba öyle iki tarafı da çok iyi oynuyor ama o da daha çok pivot, Henry ise boyuna rağmen bence pivot değil kaleye yüzü dönükken istisnai derecede etkili bir golcü.
Alman ekolu hep bu güçlü pivot forvet üzerinedir. Ben de şahsen çok severim. Abartılı olacak ama neredeyse bir adam fazla oynama şansı verir hocaya. Biz GSlılar bazen elimizde Hakan Şükür ile ne kadar bnüyük bir nimet olduğunu takdir etmiyoruz ama Kalli bence ondan vazgeçemeyecektir. Türkiye'ye de daha benzeri (Türk olarak) gelmedi. GS'ın bundan sonra alacağı golcünün de iyi bir pivot olmasını dilerim ben de.
Bu arada bütün bunları yazarken pivotun ne olduğunu bildiğinize eminim, açıklamaktan ziyade tartışma amacıyla yazdım.
Bu örnek verdiğim isimlerden ciddi bir kısmı ülkesinin ya lig ya da milli takımlar düzeyinde en golcü oyuncusu olmuştur (Hakan, Koller, Luca Toni vs.). Bu arada, hangi forvet tipi stada 30.000 kişi çeker emin değilim ama kupa ve şampiyonlukların stada seyirci getirdiğinden eminim.
Morientes'e ben de fit olurum bu arada.
Zigiç ise Valencia'ya giderek FB'nin kaçırdığı pivot olmuş, ben de editleyip ekleyeyim, FB Danny Koevermans ile anlaştı deniyor bir-iki yerde (sizin linkte de varmış zaten).
Ali