Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Ozan Ersoy »

Fifa'nin en son kural kitabina gore

offside...

A player in an offside position is only penalised if, at the moment the ball touches or is played by one of his team, he is, in the opinion of the referee, involved in active play by:

* interfering with play or
* interfering with an opponent or
* gaining an advantage by being in that position.

yani.. Oyunun icinde olacak, rakibi blok edecek (ornegin kalecinin onunu kapatacak) veya kendine avantaj saglayacak.

Kendine avantaj saglamak soyle aciklanmis... Gaining an advantage by being in that position means playing a ball that rebounds to him off a post or the crossbar having been in an offside position or playing a ball that rebounds to him off an opponent having been in an offside position.

Yani dunku pozisyonda Ayhan sut cekseydi, kaleciden, defansdan ya da direkten donseydi top ve Ilic'in onune dusseydi o zaman offside olurdu. Ama Ilic topun arkasinda kalmayi beklemis ve var olan avantajini kaybetmistir.

Yukarda verdigim sayfada Offside kurali ile ilgili interaktif bir rehber var (ortalarda). Orada asagida active play sartlarinin gosterildigi link var. 32inci pozisyon dunku golu anlatiyor. Hem de ayni sekilde. Top sola atiliyor, soldaki oyuncu geriden cikiyor, sagdaki oyuncu ilk pozisyonda offside ama hakem devam ettiriyor, sonra sagdaki oyuncu bekliyor, offside 'dan cikiyor ve top ona geliyor gol oluyor. Gol nizami deniliyor.

Dunku macta ilk pozisyonda hakem devam ettirdi ondan sonra Ilic'e geldikten sonra bayragi kaldirdi. Halbuki Ilic topun gerisindeydi. Biz burada futbol seyircisiyiz, kurallari bilmek zorunda degiliz ama bu hafta bu isi profesyonelce yapan, yorumlayan bir suru insanin cehaleti ortaya yeniden cikti ve cikacak.

Ozan Ersoy
Ugur Sahin
Posts: 397
Joined: Tue Oct 22, 2002 5:00 pm
Location: Istanbul
Contact:

Post by Ugur Sahin »

ben dünkü maçta hakemin Ilic'e önceki pozisyondan dolayı ofsayt verdiğini sanmıyorum. (daha doğrusu inanmak istemiyorum :) ) bence hakem ayhan yana pası açtığı sırada iliç'in ofsayt olduğunu sandı, ondan bayrağı kaldırdı.

öyleyse, mazur görülebilir bir hata. ama eğer bi önceki pozisyondan dolayı ofsayt bayrağını kaldırdıysa, gitsin manavlık falan yapsın ne bileyim.

ugur
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Ugur Sahin wrote:ben dünkü maçta hakemin Ilic'e önceki pozisyondan dolayı ofsayt verdiğini sanmıyorum. (daha doğrusu inanmak istemiyorum :) ) bence hakem ayhan yana pası açtığı sırada iliç'in ofsayt olduğunu sandı, ondan bayrağı kaldırdı.

öyleyse, mazur görülebilir bir hata. ama eğer bi önceki pozisyondan dolayı ofsayt bayrağını kaldırdıysa, gitsin manavlık falan yapsın ne bileyim.

ugur
Off-side kuralina gore top hucum eden futbolcuya gelmeden once onunde defans durumunda olan takimin kaleci dahil en az bir oyuncusu olmasi lazim degil mi (kaleci onde ise iki oyuncu (o zaman bir de yetmiyor))? Boylece bele$ine kale onunde beklyenlerin gol atmasi onleniyor. Dun Ilic top ilk pozisyonda iken ofsayd idi ve hicbir zaman bu dedigim ofsayd durumundan cikmadi. Ayhan off-side degildi topu aldi ve ofsayd olmadigi icin ve Ozan'in soyledigi kural geregi devam edildi. Yukarda Ozan'in tarif ettigi FIFA aciklamasinda kendi yorumu ile (acik degil) hakem ilk pozisyonda ofsayd ile cezalandirmaz ise bir daha cezelandiramaz gibi anlatmi$. Ilic ofsayd pozisyonundan hic bir zaman cikmadi (Ayhan ile yan yana ko$uyorlardi hatta onde idi bile ilk anda) bir kere ve pasi aldigi anda off-side kurali i$ledi cunku onunde yani ondan ilerde kaleciden ba$ka bir defans yapan rakip oyuncu yoktu. Eger Ayhan topa vursa kaleciden donse o zaman durum degi$irdi ve Ilic golunu atardi. Direkten donse Ilic yine off-side idi. V. Manisalilar bu ikisini yakalayamadi hic. Bu da benim gorduklerim. Hakemlerin hocasi degilim ama ortada bir mantik varsa kuralin ne olmasi gerektigini cikaramayacak kadar da aptal degilim. Dunku pozisyondan golun iptali bana gore normaldi.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Post by Fatih Mutlu »

Cengiz Akgun wrote: Ilic ofsayd pozisyonundan hic bir zaman cikmadi (Ayhan ile yan yana ko$uyorlardi hatta onde idi bile ilk anda) bir kere ve pasi aldigi anda off-side kurali i$ledi cunku onunde yani ondan ilerde kaleciden ba$ka bir defans yapan rakip oyuncu yoktu.
pozisyonun tekrarini izleyemedim, ama dediginiz dogru degil.

ofsayt olmasi icin ilk bakilan sey hucumcudan geride iki rakip oyuncu olmasi degil. ilk bakilan kriter top arkadasinin ayagindan ciktigi anda, hucum eden oyuncunun kaleye toptan uzakta mi yakinda mi oldugu. diger bir deyisle, top atilan oyuncunun toptan ilerde mi geride mi oldugu. anlayabildigim kadariyla, iddia edilen, ayhan topu cikardigi anda ilic'in toptan geride oldugu. eger boyleyse kesinlikle ofsayt olmaz, arada rakip takimdan hicbir futbolcu olmasa bile.
Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Post by Ozan Ersoy »

Cengiz Akgun wrote: Yukarda Ozan'in tarif ettigi FIFA aciklamasinda kendi yorumu ile (acik degil) hakem ilk pozisyonda ofsayd ile cezalandirmaz ise bir daha cezelandiramaz gibi anlatmi$. Ilic ofsayd pozisyonundan hic bir zaman cikmadi (Ayhan ile yan yana ko$uyorlardi hatta onde idi bile ilk anda) bir kere ve pasi aldigi anda off-side kurali i$ledi cunku onunde yani ondan ilerde kaleciden ba$ka bir defans yapan rakip oyuncu yoktu.
Oyle bir sey demedim. Ikinci pozisyonda top Ayhan'in ayagindan ciktigi zaman Ilic toptan ilerdeyse elbetteki offside olur. Mac sirasinda 3-4 defa cesitli acilardan gosterdiler. Ilic yavasliyor, Ayhan topu suruyor, ve yan pasini yapiyor ve o sirada Ilic topun gerisinde.
Eger Ayhan topa vursa kaleciden donse o zaman durum degi$irdi ve Ilic golunu atardi. Direkten donse Ilic yine off-side idi.
Yanlis biliyorsun Cengiz abicim. Asagidakileri bir defa daha tekrarlayalim.
Gaining an advantage by being in that position means playing a ball that rebounds to him off a post or the crossbar having been in an offside position or playing a ball that rebounds to him off an opponent having been in an offside position.

Kaleci veya direk farketmez. Eger oyuncu sut cekildiginde offside ise, kaleciden donse de offside olurdu. Kaleciyi rakipten saymiyor muyuz. Yukarda opponent denilen illaki defans oyuncusu degildir. Ornegin en son Barcelona'ya 1-0 yenildigimiz mactaki gol de bariz offside'dir.

Dunku macta hakem GS'in iki penaltisini yedi. Hakan'in cekilmesi, hele hele Necati'nin ayaklar havada bicilmesi kesin penaltiydi. Verdigi penalti uyduruktu. Nizami golu de vermediler.

Ama dun macta hakemlerden daha rezil bir adam daha vardi. GS ona ragmen galip bile geliyordu.

Gerets'in dun yaptigi hareketler fiyasko otesidir. Kepazeliktir. Adeta ne kadar kotu bir hoca oldugunu belgeleyen dokumenter olarak kullanabilecek bir macti. Hemen aklima FB macinda yaptigi hatalar geldi. Zaten Vestel yerine FB olsaydi, GS 4-5 tane yerdi.

Ozan Ersoy
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Post by Cengiz Akgun »

Ozan Ersoy wrote: ...
Yanlis biliyorsun Cengiz abicim. Asagidakileri bir defa daha tekrarlayalim.
Gaining an advantage by being in that position means playing a ball that rebounds to him off a post or the crossbar having been in an offside position or playing a ball that rebounds to him off an opponent having been in an offside position.

...
lOzan Ersoy
Birak $imdi bana avantaji kazanma olayini filan. Bak ben sana senin verdigin referans ne diyor onu gostereyim:
Offside Position
It is not an offence in itself to be in an offside position.
A player is in an offside position if:
• he is nearer to his opponents’ goal line than both the ball and the
second last opponent
A player is not in an offside position if:
• he is in his own half of the field of play or
he is level with the second last opponent or
• he is level with the last two opponents
Sen $imdi bu tanima gore anlat bana avantaji filan. Top ilerde top geride olayi goreceli. Butun olay top adama geldiginde rakip nerede ona bagli. Evet tanimda "both" demi$. Ama toptan geride olmak yetmiyor off-side da olmamak icin iki rakip oyuncu ile ayni seviyede ya da geride olacan. Top ayagina gelince aktif oluyorsun artik. Bunun da tarti$ilacak bir tarafi yok. Ve benim bildigim kadari ile top rakipten gelince (benim yukarda verdigim kaleciden donme olayi) offside olayi kapaniyor. $u kisimlarida ekleyelim:
Decision 1
In the definition of offside position, “nearer to his opponents’ goal
line” means that any part of his head, body or feet is nearer to his
opponents’ goal line than both the ball and the second last opponent.
The arms are not included in this definition.
Decision 2
The definitions of elements of involvement in active play are as follows:
• Interfering with play means playing or touching the ball passed or
touched by a team-mate.
• Interfering with an opponent means preventing an opponent from
playing or being able to play the ball by clearly obstructing the
opponent’s line of vision or movements or making a gesture or
movement which, in the opinion of the referee, deceives or distracts
an opponent.
• Gaining an advantage by being in that position means playing a
ball that rebounds to him off a post or the crossbar having been
in an offside position or playing a ball that rebounds to him off an
opponent having been in an offside position.
Ha ben hakem degilim. Hepsini gayet iyi bilirim diye iddia etmiyorum.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Ozan Ersoy wrote:Fifa'nin en son kural kitabina gore

offside...
Ozanim,

101 demissin ama, sonra direk pasif ofsayta girmissin ki, o en az 301 kodlu filan bir ders olmali! :)

Verdigin linkin 11. kuralindan vurgulama yapacaktin oncelikle:
It is not an offence in itself to be in an offside position. A player is in an offside position if:
he is nearer to his opponents’ goal line than both the ball and the second last opponent.
A player is not in an offside position if
he is in his own half of the field of play or
he is level with the second last opponent or
he is level with the last two opponents.

A player in an offside position is only penalised if, at the moment the ball touches or is played by one of his team, he is, in the opinion of the referee, involved in active play by:
...
Cengiz Hocam, simdi bunu yazarken, senin cevabini da gordum, ayni seyi ornekleyip, farkli yerlerini vurgulamisiz.

Top ilerde geride olayi neden goreceli oluyor anlamadim?!?! Topun ciktigi yer nasil onemli olmaz? Oyle olsa, korner atislarinda, defans yapan takim butun oyuncularini yari saha cizgisine dikerdi, korner de atilir atilmaz ofsayt kazanmis olmazlar miydi? Ikinci parti vurguladigim kisimda da soylenmis, topla bulusma ani degil, takim arkadaslarinin oynama ani onemli olan. Anlamadim ordaki mantigi/goreceliligi??

Futboldaki "Avantaj" kuralini, sen burda "dezavantaj" haline getirip uyguluyorsun. Avantaj (yani bir konudaki kararin verilmesinin hemen degil de, oyunun belli bir gelisiminden sonra verilmesi) kurali, boyle her turlu seyde gecikmeli karar vermek icin uygulanacak birsey degil ki. Ve dedigim gibi, top sahibi takimin avantajina olan durumlarda uygulaniyor.

Ofsaytta ise, Ozan'in gayet guzel ornekledigi, pasiften aktife gecme durumu var sonrasinda karar verilmesi icin ama, daha oraya gelmeden, onceki pozisyonu hic yok saysak, sen Ayhan'dan Ilic'e top geldiginde ofsayt verilmesi dogru karardi diyorsun sanki, yazdiklarindan ben yanlis anlamadiysam?? ki, o zaman da iste, gercekten 101 numarali derse donup, toptan da ilerde olmak gerekliliginde hemfikir olmamiz lazim...
Özgür
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Cengiz Akgun »

Ozgur Huseyinoglu wrote: Top ilerde geride olayi neden goreceli oluyor anlamadim?!?! Topun ciktigi yer nasil onemli olmaz? Oyle olsa, korner atislarinda, defans yapan takim butun oyuncularini yari saha cizgisine dikerdi, korner de atilir atilmaz ofsayt kazanmis olmazlar miydi? Ikinci parti vurguladigim kisimda da soylenmis, topla bulusma ani degil, takim arkadaslarinin oynama ani onemli olan. Anlamadim ordaki mantigi/goreceliligi??
.....
Anlatamadigim yer hucum yonunde topun durumu, Ilic top yonune gore pozisyonun baa$indan beri offayt. Kurallarin konu$ amacina bakacaksin. Amac ne burada? Bele$e yatip kale onunde bekleyip gol atmayi onlemek. Mantik bu. Ilic ofsayt ile geliyor ama hakemin yorumuna ve yukarda Ozan'in verdigi aciklamaya gore pasif sayilip suc saymiyor hakem halini. Ne zaman aktif duruma geciyor hakem vermedigi ofsayti veriyor cunku top rakipten degil ofsayd da olamayan takim arkada$i tarafindan kendisine geciriliyor ve onunde de iki defans oyuncusu yok. Ben topun gerisine du$up du$mefigine bakmadim acikcasi maci seyrederken gozum onundeki rakip oyuncularda idi. Avantaj kurali gibi bu da geriye celi$mali bana kalirsa. Ortada acik olarak rakip takima "unfair" dedikleri bir bele$ durum cikiyor ortaya degilse. Ayhan vursa golu atsa kimsenin bir $ey demesine gerek kalmayacak. Ama ahmak kesin olsun diye Ilic'e verdi.

Zaten kurallar he $ey boyle acik ve secik her durumu aciklasalardi hakeme makem gerek kalmazdi. Murat agabeyin anlatsin sana kurallar ve kanunlar nasil konuyor ve nasil uygulaniyor mahkeme onunde. Degilse hakime avukata ne luzum vardi. Sadece kanunda yazilan degil bir de kanunun neden ciktigina dair bir yorumlama hakki veriliyor hakime. Ha hekmin boyle bir hakki yok demeyin hakem sahada en son ve kalici karari veren adam kurallara gore. Yanli$ olsa bile bozulmuyor sonuc genelde. Benim mantik kurali olarak dayandigim nokta burasi. Ilic ofsayta cikmasi icin geri filan ko$masi gerekecekti. O ileriyi secti ve yan hakemde topla oynayincaya kadar onu pasif saydi. Bu arada Toroglunu filan dinlemedim. Genel yargi ne cikti bilmiyorum Ugur geri al ileri al dediklerinde.
Last edited by Cengiz Akgun on Mon Aug 21, 2006 6:45 am, edited 1 time in total.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ozan Ersoy
Posts: 3764
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:18 am
Location: NC, USA

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Ozan Ersoy »

Cengiz Akgun wrote:
Ozgur Huseyinoglu wrote: Top ilerde geride olayi neden goreceli oluyor anlamadim?!?! Topun ciktigi yer nasil onemli olmaz? Oyle olsa, korner atislarinda, defans yapan takim butun oyuncularini yari saha cizgisine dikerdi, korner de atilir atilmaz ofsayt kazanmis olmazlar miydi? Ikinci parti vurguladigim kisimda da soylenmis, topla bulusma ani degil, takim arkadaslarinin oynama ani onemli olan. Anlamadim ordaki mantigi/goreceliligi??
.....
Anlatamadigim yer hucum yonunde topun durumu, Ilic top yonune gore pozisyonun baa$indan beri offayt. Kurallarin konu$ amacina bakacaksin. Amac ne burada? Bele$e yatip kale onunde bekleyip gol atmayi onlemek. Mantik bu.
Cengiz abi, senin kacirdigin sey belese yatma olayi. Belese yatma olayini yanlis yorumluyorsun. Isin kotusu benim verdigim kaynaklari da "bosver" deyip gecip, kendi mantigini yurutuyorsun. Interaktif gosterimde de bu anlatilan pozisyonlarin hepsi gecilmis. Izlesen mac gibi gosteriyorlar, butun bu tartistigimiz durumlarin hepsini teker teker orneklemisler.

Futbolcu topu, toptan dolayisiyla kendisinden daha geri birisine cikardigi zaman beles olmuyor. O zamana kadar defansin kendisini savunma sansi var cunku. Ona bakarsan sifira inilip de kale cizgisi onunde alti pasin icinde bir suru gol oluyor. Bunlarda defansin durumuna bakilmaz. Isterse en ilerde olsun ofans oyuncusu. Kale cizgisinde tamamliyor adam, offside mi veriliyor. Hayir, kanat oyuncusu aut cizgisinden geriye cikariyor, diger bir arkadasi gelip vuruyor. E o oyuncudan once savunma oyunculari niye uyuyor?

Senin dedigin mantik gecerli olsaydi, o zaman mudafanin isi daha kolaylasirdi. Arkaya bir adam kacirdilar mi hepsi olduklari yerde kalirlardi cunku pas atma sansi olmazdi baskasina, illaki de kendi vurmasi gerekirdi ve kaleciye birakirlardi isi. Ne sacma bir durum olurdu degil mi?

Ben cok iyi biliyorum sen su Maraton programini kacirmazsin. Ben de evde yemek yaparken acik tuttum televizyonu. Maraton'da defalarca degisik kameralardan gosterdiler. Ilic ilk pozisyonda pasif offside. Ayhan vurdugu zamansa topun gerisinde, Ayhan'la da ayni hizada en kotu ihtimal. Ayhan geliyor yavasliyor, Ilic'i gecince pasini veriyor. Defans uyumus, ne araya girebilmis ne bir sey.

Senin begendigin Erman Toroglu bile "buz gibi golu yediler, bu hakemin ve yan hakemin ayibidir" dedi.

Onun ustune Necati'nin penaltisi akillara zarar. Yani bunu vermeyen hakemin o sahada isi yok. Iki yanlis karar ki dakika daha 60, GS 2-2 yapacak durumu. E daha ne olsun? Gitti bir de penalti uydurdu kicindan.

Hani diyorlardi ya, "Dunya kupasindaki hatalar bizde olsa, lig bitmez". Kulahima anlatsinlar, Dunya kupasinda Turk hakeminin olmamasinin sebebi var, hem de cok iyi, cok gecerli sebepleri var. Zannediyorlar ki UEFA'da FIFA'da, hakemleri izleyen bir kurul yok. Hepsini cok iyi biliyorlar. Turk hakemi futboldan habersiz. Ben eminim bizden hakemler olsaydi, en skandal maclara imza atarlardi Dunya kupasinda.

Ozan Ersoy
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Cengiz Akgun »

Ozan Ersoy wrote: Cengiz abi, senin kacirdigin sey belese yatma olayi. Belese yatma olayini yanlis yorumluyorsun. Isin kotusu benim verdigim kaynaklari da "bosver" deyip gecip, kendi mantigini yurutuyorsun. Interaktif gosterimde de bu anlatilan pozisyonlarin hepsi gecilmis. Izlesen mac gibi gosteriyorlar, butun bu tartistigimiz durumlarin hepsini teker teker orneklemisler.
..
Ozan Ersoy
Bu interactif kismini kacirmi$im. Verdigin referasta boyle videolar mi vardi? Tekarar bakayim. Toroglu'nu seyretmedim ama biraz once konu$tugum bir arkada$im bal gibi gol dedigini soyledi dedi. Bunun haricinde de gol degil diyen bir suru adamda var dedi hakemler arasinda. Dunku durum oldukca karma$Ikti aslinda. Benim gozum defans adamlarina takili idi.

Defans offsite olmayan adam yaninda offsayda olanla kacinca pas veremez diye ko$mazdi demi$sin. Defans offsayda du$ureyim diye one cikiyordu donup yakalayamadilar zaten i$te. Ko$malarinin sebebi hakem offsayd vermedi acaba kacirirmi diye her zaman olacak.

Ben yan hakem ofsayd dedikten sonra Papila'nin hayir diyemeyecgini kabul ederim. Yan hakemin en onemli i$i bu. Orta hakem yan hakemden daha iyi bir pozisyonda olmadikca her zaman yan hakeme uymak zorunda. Bu bir kural degil ama meslek saygisi.

Evet Nacati'nin penaltilikdurumu bana da oyle gibi geldi ama Necati'nin baliklama atlamasi mide bulandiriyordu. Hakan forma cekilmesi konusunda pek detayli izlemedim ama Hakan beceriksizligini hep buna dayandirdigi icin her kacirdigi pozisyondan sonra bu $ikayeti yapiyor ve hakem de beni etkiliyor ku$kusu doguruyor.

Ben acikca soyluyorum dunku Papila'nin maca kanina ekmek dogradigi hukmune asla varmadim. Hatasi varmi$ olabilir. Penaltilari da dengelemi$ i$te.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Fatih Mutlu »

Cengiz Akgun wrote: Ben acikca soyluyorum dunku Papila'nin maca kanina ekmek dogradigi hukmune asla varmadim. Hatasi varmi$ olabilir. Penaltilari da dengelemi$ i$te.
hatasi var ne demek yahu :D hadi hakan'in pozisyonunu yakindan ceken kamera yok diyelim, (bence o da penalti ya) adam resmen buz gibi penaltiyi yemis, buz gibi golu yemis yardimcisiyla birlikte (hala daha ilic adamdan ileri miydi geri miydi tartisiliyor, ilic toptan geride bir defa), bir de penaltiyla uzaktan yakindan alakasi olmayan pozisyonda penalti calmis. daha nasil bir macin icine edebilir ki hakem.

macin bir kismini izleyebildim, bir de kisa ozetleri. hakikaten cok acik vermis galatasaray. ama buna ragmen, tonla da pozisyon bulmus, hatta goller de bulmus. hakem, cok sacma sapan hatalar yapmasaymis, bu maci bile kazanabilirmis. herkes, takimi elestirmek icin yarisa girmis gibi adeta. ama pek az kimse, resmen calinan iki puanimizdan bahsediyor.
Cengiz Akgun
Moderator
Posts: 13009
Joined: Tue Oct 22, 2002 7:47 am
Location: New Jersey /USA

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Cengiz Akgun »

Fatih Mutlu wrote: ..
macin bir kismini izleyebildim, bir de kisa ozetleri. hakikaten cok acik vermis galatasaray. ama buna ragmen, tonla da pozisyon bulmus, hatta goller de bulmus. hakem, cok sacma sapan hatalar yapmasaymis, bu maci bile kazanabilirmis. herkes, takimi elestirmek icin yarisa girmis gibi adeta. ama pek az kimse, resmen calinan iki puanimizdan bahsediyor.
Demek bir iki ozet ve macin bir kismini seyrederek GS bu maci alabilirdi hakem sayesinde alamami$ hukmune hemen vardin. Ben 90 dakika seyrettim maci ve bu mac 180 dakika bile oynansa idi bu maci GS alamazdi. Boyle yan kameradan al bir ileri ya da uc geri gel diye seyedilince bu penaltilar ortaya cikabilir. Macin yan hakemi de vardi Necati gozunun onunde du$uruldu. Adam bayrak kaldirdi mi hadi Papila kotu adam ya o ne peki? Hani cocukta goruyordu ya bunu. Demek ki bu $erefsiz ordusu toplanmi$ yine. Demek ki birileri bu maci GS'ya kazandirtmamak icin daha $imdiden and icip bu oyunlara grmi$ler benim gibi saflarin haberi yok. Siz hele bu Car$maba seyredin tatavayi. Boyle oynasinlar Ceklerin onunde gorursunuz kac gol yiyeceklerini. Iki dakikada iki gol atan icin 90 dakikada uc temiz gol cikarmak cok zor olmasa gerek. Adamlar defans yapmasini bilmiyorlar. Duran topa vuracak adamda yok elde zaten. Ben $imdiden soyleyimde sonra hikaye yazdin demeyin Cwar4maba gunu olasi bir tepe taklaya. Dua edin de Cekler Ersun Yanal'dan birkac nem kapmi$ olmasinlar.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Ozan Ersoy wrote:Yukarda verdigim sayfada Offside kurali ile ilgili interaktif bir rehber var (ortalarda). Orada asagida active play sartlarinin gosterildigi link var. 32inci pozisyon dunku golu anlatiyor. Hem de ayni sekilde. Top sola atiliyor, soldaki oyuncu geriden cikiyor, sagdaki oyuncu ilk pozisyonda offside ama hakem devam ettiriyor, sonra sagdaki oyuncu bekliyor, offside 'dan cikiyor ve top ona geliyor gol oluyor. Gol nizami deniliyor.
Tek ikna yolu olarak abartayim madem olayi! :D

Ozanin sozunu ettigi interaktif rehber burda!

Bu da sozunu ettigi 32. pozisyon, kare kare! Biraz buyuk olacaklar, ve kucuk cozunurlukteki ekranlardan sayfayi cok sekilsiz hale getirecekler, kusura bakmayin ama, bu konu bence haketti!
Image
Image
Image
Image
Özgür
Murat Biricik
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 22, 2002 10:32 pm
Location: Yesilyurt - Ist

Post by Murat Biricik »

Valla bende Cengiz Abi gibi dusunuyordum, yorumluyordum; hatalıymısım. Bu kural topigini acan, bilgilerini paylasan ve yazanlara tesekkurler.
öyleyse, mazur görülebilir bir hata. ama eğer bi önceki pozisyondan dolayı ofsayt bayrağını kaldırdıysa, gitsin manavlık falan yapsın ne bileyim.

ugur
Manavlıga baslıyorum. Mekan olarak GS PAF maclarının oynandıgı yer ve saat dilimini sectim. Her zaman beklerim.
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."
Fatih Mutlu
Posts: 625
Joined: Tue Oct 22, 2002 11:57 pm

Re: Offside kuralini ogrenelim... (Football 101)

Post by Fatih Mutlu »

Cengiz Akgun wrote: Demek bir iki ozet ve macin bir kismini seyrederek GS bu maci alabilirdi hakem sayesinde alamami$ hukmune hemen vardin. Ben 90 dakika seyrettim maci ve bu mac 180 dakika bile oynansa idi bu maci GS alamazdi. Boyle yan kameradan al bir ileri ya da uc geri gel diye seyedilince bu penaltilar ortaya cikabilir. Macin yan hakemi de vardi Necati gozunun onunde du$uruldu. Adam bayrak kaldirdi mi hadi Papila kotu adam ya o ne peki? Hani cocukta goruyordu ya bunu. Demek ki bu $erefsiz ordusu toplanmi$ yine. Demek ki birileri bu maci GS'ya kazandirtmamak icin daha $imdiden and icip bu oyunlara grmi$ler benim gibi saflarin haberi yok.
ya Cengiz abi, ne alakasi var Allahaskina benim dediklerimle su yazdiklarinin? gs kotu oynadi, tamam. cok defans hatasi yapti, tamam. ama neticede, vestelin attigi gol adedi iki. atamamis iste adamlar baska. diger yanda bizim attigimiz ama sayilmayan bir gol var, verilmeyen iki penalti var. bunlarda hatali duduk calinmasa, maci alabilecek sayisal ustunlugu ele geciriyormusuz. futbol bu, sen dersin ki sabaha kadar oynasa kazanamaz bu maci galatasaray; ama tam onu dediginde bir son dakika golu cikar alir gider maci galatasaray, mesela. onca yildir futbol seyrettin, hic mi boyle seye rastlamadin?

ayrica, ne hekeme serefsiz dedim, ne de oyle komplo teorileri kurdum. ama ortada bir gercek var, cok kotu hatalar yapti hakem de yardimcisi da. hata yapmak icin serefsiz olmak gerekmiyor. son anda verdigi penaltidan sonra yuz ifadesine bir bak hakemin. yanlis yaptiginin o da farkinda pekala. belli ki, onceden verdigi yanlis kararlarin etkisinde kalmis. yanlisi yanlisla duzeltmeye kalkmis. tek tek pozisyon tartismaya gerek yok, ama sen istedigin kadar burada mecati'nin pozisyonu penalti degildi, bak yan hakemin de gozu onunde oldu diye iddia et dur. hersey gun gibi asikar, defans oyuncusu gec kaliyor, lapin gibi atliyor necatinin onune, necati tam ustunden atlayacakken, bir de bacaklarini kaldirip gecisini engelliyor. gozunun onunde bunu goremeyen hakem de, diger manavlik yapanin yaninda bir kasap dukkani acsin, ikisi gul gibi gecinip giderler. sen de o manavdan kasaptan soyle bir mangal ziyafeti cekecek malzeme alirsin arada bir; yersin afiyetle.
Cengiz Akgun wrote:Siz hele bu Car$maba seyredin tatavayi. Boyle oynasinlar Ceklerin onunde gorursunuz kac gol yiyeceklerini. Iki dakikada iki gol atan icin 90 dakikada uc temiz gol cikarmak cok zor olmasa gerek. Adamlar defans yapmasini bilmiyorlar. Duran topa vuracak adamda yok elde zaten. Ben $imdiden soyleyimde sonra hikaye yazdin demeyin Cwar4maba gunu olasi bir tepe taklaya. Dua edin de Cekler Ersun Yanal'dan birkac nem kapmi$ olmasinlar.
simdiden soyleyim demekle olmaz oyle :) gs yenilip elenirse, durum kolay :) ben dedimdiydi dersin cok rahat. yok ama senin dedigin gibi olmazsa, gelip ben yanilmisim da diyebilecek misin?
Post Reply