Sevgili Ozgur,Ozgur Huseyinoglu wrote:Isin dogrusu, ne NBA'i, ne de Turkiye Basketbol Ligini dogru duzgun izlemiyorum. Ama,Ali Gursel wrote:Elestirilen bunu ifade edis sekli ve ettigi forum. Turkiye'de onemli sayida Bosnak ve Arnavut asilli insan var, hos olmasa da cok farketmez. O yaptigi isaret bu insanlar icin Nazi selamindan cok farkli degil ve de buyuk bir rezalet, tekrar edeyim, bu gorusleri oldugundan degil bu isareti yaptigindan.
1). (hani o nufusdan insanlarin olmasi cok onemli degilse) "politically correct" (nedir ki buna en uygun ceviri?) olma derdine ne yapacaklarini sasiranlarin ulkesi ABD'de, Divac efendi o isareti yapip dururken (o Mert'in gectigi yazi disinda) birsey olmadiysa,
2). veya soylenilen dogruysa, ve bizim memlekette, eski BJK'li basketbolcu bunu yapti ve birsey olmadiysa,
... Kezman'a bu kadar takmis olmak, bence cifte standart olur.
Ha, dusunceli insan dedigin, karsisindakine umursamaz olmaz, kirici olabilecek seylerden kacinmaya calisir orasi ayri tabii. Normalde muhabbet arasinda, maymun taklidi yapmak, cok belki umursanmayacak, gulup gecilecekken, (irkcilarin yukledigi anlamlar yuzunden) grup icinde bir de zenci oyuncu varsa, tamamen terse de tepebilir mesela, ve dusunceli kisi, bunu dusunup, bundan sakinir.
Ben Nazi isaretine denk dusunulebilecegini "tahmin" etmisim, cok detayini daha ogrenmeden. Ama, o derecede bir denklik olsa, sirf Yahudi lobisini etkilemiyor diye, hasiralti yapmak yerine, Divac'in o hareketi mercek altina alinip, bu memlekette cok habere/maca konu olurdu gibime geliyor. Oldu da, ben mi kacirdim?
Amerika'da o hareketin yanki yapmamasi cok normal. Birincisi Bosnak ve Arnavut'a gelene kadar bir suru ve cok daha kalabalik etnik grubun yasadigi, cok genis bir ulke. Ikincisi ifade ozgurlugune Balkanlar'a oranla cok daha saygili bir sistem (en azindan belli soylemlerde), belki de en onemlisi orada yasayan etnik gruplarin ortalama seviyesinin cok daha yuksek oldugu bir yer. Yani nasil Amerika'da yasayan ortalama Turk Turkiye'de yasayan ortalama Turk'ten egitimli ise, ortalama Bosnak ve Arnavut da oyledir. O yuzden o hareketi orada yaparsin.
Ayrica Sirp/Bosnak-Arnavut krizinin eksenlerinden biri din. Divac Amerika'da hakim dinin mezheplerinden birine dahil. Kezman ise musluman bir ulkeye geliyor.
Turkiye cok daha ufak ve Sirplarin ve dinlerinin sevilmedigi bir ulke. Oran olarak cok yuksek sayida Bosnak ve Arnavut var. Benim anne tarafim Bosnaktir. Kosova'da Pristina'ya gelirsen Hakan Sukur'un ailesinin yasadigi evi gosterirler vs.
Amerikalilar kendi bayraklarini yakar, sort diye giyer bunu anlarlar (son donemlerdeki sagcilasma egilimlerine ragmen), Turkiye'de Taksim meydaninda bayragi mahrem yerine goturdun diye bicaklanir canini kaybedersin.
Bunlardan ve bir suru sebeplerden Divac ve Kezman'in durumlari cok cok farkli.
Ayricas olay Kezman'a takilmak degil ki: ben adamin yaptigini son derece yanlis buluyorum, Divac yapti diye de benim gozumde dogru olmuyor. Saka degil bu, sivilleri kamyonlara doldurup binlercesiyle olduren insanlarin isareti o, politik gorus falan degilki.
Ali