Ismail Gezer wrote:Kleberson Türkiyeyi terketmiş..
Kadroya giremeyip kendini gosteremeyince ulkeyi terkeden Guney Amerika'lilara bir baska ornek. Trabzon'daki Brezilya'li da Brezilya milli takiminda oynamisti o da tutunamadi gecen hafta dondu sanirim. Yakin zamandan Ailton gene baska bir ornek.
Bir kac gundur yaziyorum, futbol kumasi ne kadar kaliteli ne kadar klas, ne kadar teknik ne kadar unlu olursa ne kadar tecrubeli olursa olsun Guney Amerikali oyuncular Turkiye'de basarili olamiyorlar, uyum saglayamiyorlar. Senelik 2 milyon euro aliyormus Kleberson, dogru durust adini duymadik kac mactir. Bu oyunculara verilen paraya gunah yazik.
Sebebi bence:
1) Gelirken Turkiye Liginin kalitesinin Katar, BAE ligi ayarinda oldugunu falan dusunuyorlar. Hic bir sey yapmasalar bile rahatca kadoya girip basarili olabileceklerini dusunuyorlar. Ispanya, Ingiltere, Italya liglerindeki hirslari motivasyonu disiplini sergilemiyorlar. Kadroya giremiyince de "Brezilya'da Arjantin'de stardim, Turkiye gibi yerde bile yedek kaldim sefil oldum" diyip bavulu topluyorlar.
2) Turkiye'de orta sahalarda fizik gucuyle savasan, topa basan ve teknik oyunculara yer ve alan acacak oyuncu az. Bu sebeple de klas ve teknik mucadeleyi sevmeyen Guney Amerikali oyuncular kapanan takimlara karsi ya da saglam defanslara karsi orta saha - ileri uc blogu arasinda kayboluyorlar ve kendilerini gosteremiyorlar.
3) Latin kulturu kendine ozgu, hareketli, serbest, renkli. Kulturlerine cok yakin Ispanya, Portekiz, Italya, ve de belki Fransa ve Ingiltere disinda cok cok basarili olduklari soylenemez. Avrupa'da cok Brezilyali oyuncu var ama cogu kapasitesinin altinda oynuyor.
Turkiyeye uc tip oyuncu uyum saglar: 1) Genc Afrikalilar: basariya ac, hirsli ve fizikli. 2) Balkan oyunculari, fundemantali saglam, teknik ve ulkeye rahat uyum gosteren. 3) Dogu Avrupa ve Alman. Fizikli, disiplinli, profesyonel.