Ben hemen surada gordugum mantik problemini yazayim da, belki cevap verip icimize su serpersin.İsmail Cem İZGİ wrote: "Emre sağ bek Meira orta saha mı oynarmış"
Yani okuyorum şu tırnaklı yerleri mantıklı, tutarlı, yapıcı hiç bir yönlerini göremiyorum.
Umarım Skibbe bu eleştiri rüzgarından etkilenip doğru bildiklerini değiştirmeye kalmaz, ya da dışarıdan bir müdaheleye uğramaz..
Yukaridaki postta butun Emre Gungor kelimelerini cikar, yerine de Sanctis koy, ne degisiyor? Yani eger senin aciklamalarin olayi acikliyorsa, de Sanctis de sag bek cikabilir, hatta biraz daha ileri gidelim, Emre gungor'un ismini sil Noel Baba yaz, onun da gayet guzel islemesi lazim.
Teorik anlattiklarin makul, ta ki su kisma gelene kadar:
Simdi ister istemez sorayim, Emre Gungor mu savunma yonu agir basan, fazla ileriye cikmayan, yerini kaybetmeyen, kademeyi iyi bilen bek? Bu baglanti nasil yapildi, Emre Gungor'u kim bek oynarken gormus daha once? Emre Gungor'un onune stoperlikten bildigi sifatlari kagit ustunde ekleyip arkasina bek yazinca Amre bek mi oluyor? Bir yere bir adami belli arzularla koymak bir sey, adamin o arzularla alaksi bambaska bir sey. De Sanctis bek degil, Emre de bek degil, Lincoln de bek degil. Emre'nin stoperlikte kademe biliyor olmasi onu kademe bilen bek yapmiyor, cunku bek degil. Yoksa bak, savunma yonu agir basan, fazla ileri cikmayan, yerini kaybetmeyen, kademeyi iyi bilen bir bekim var, adi Noel Baba desem cevap ne olur, biz bu adamin daha once pek bekligini gormedik ama diye baslar herhalde.2 yolu var. Birincisi defansif orta sahanın bekin kademesine yardım etmesi, ki bu zaten pozisyon icabı sıkça karşılaşılan bir durum. İkincisi de savunma yönü ağır basan, fazla ileriye çıkmayan, yerini kaybetmeyen, kademeyi iyi bilen bekler kullanmak. Sol kanatta bu özellikleri karşılayan Balta var. Sağ kanada da Emre Güngör'ü bu amaçla koydu Skibbe. Zaten maç sonrasında da kendisinden memnun olduğunu belirtti.
Simdi futbolun yukaridaki kadar karisik olmayip ama cok daha temel esaslarindan birine gelelim: kanat oyuncusu olmak diger mevkilerden farkli meziyetler ister, bunun en barizi, sokaktaki cocugun dahi bilecegi tac cizgisine yakin ve tac cizgisi ile oynayabilme yetenegidir. Saha ortasinda oyunla kanat oyunu bu yuzden temel anlamda farklidir. Bu yuzden kanada kanat oynamayi bilen, buna aliskin oyuncular konur. Emre ne zaman kanat oynamayi, tac cizgisini savunma icin kullanmayi ogrenmis, ne zaman oldu bu, hazirlik maclarinda falan da biz mi kacirdik?
Bunu bilen bir siz ikinizsiniz, ben ikinci golu seyredip Emre Asik'in stoperde, Emre Gungor'un sag bekte olmasinin golu yememizle alakali oldugunu dusundum, Meira stoper, belki de Baris sas bek olsa o golu yemezdik diye dusunuyorum.Sonuç olarak ben Skibbe'nin tercihlerini bu nedenlerle yapmış olduğunu düşünüyorum. Demeçlerinden görünen o ki kendiside aynı görüşte. Ve bundan pişmanda değil. Çünkü bu tercihlerden dolayı o 2 golü yemediğimizi biliyor. Bende biliyorum.
Sonra pardon, Emre Gungor bu takimin sag beki, Meira da on liberosu diye dusunulduyse, Servet ya da Emre Asik sakatlaninca kim stoper olacak? Kadro ve dizilis itibariyla yedek stoperi mi yok bu takimin? Hadi canim.
Gelelim Meira kismina. Burasi ilk bakista daha anlasilir gozukse dahi yukarida yazdigim problemi tekrarlayayim da neden anlasilir olmadigi gorulsun. Meira benim istedigim on liberoya Ayhan ve Baris'tan daha yakin, hadi on liberoya koyalim diyebilmen icin stopere koydugun adamlarin o kalitede ya da yakin olmasi lazim. Hadi gece sene Servet ile cok iyi partnerlik yapan Emre Gungor stoperde olsa bunu bir derece daha yeriz ama Emre Asik neden o sahada? Belli bir yasi gecmis, zaten gencken bile olan bazi zaaflari iyice ortaya cikmis bir stoper, o iki golu birak onlarin disinda da endise verici hatalar yapti macta.
Bir futbolcuya bir mevkiyi ogretmenin zamani da CL on elemesi maclari degildir. Emre'den belki sag bek olur, bilemiyorum ama CL oneleme maclarinda ogrenmek istemiyorum. Gelir adami 5 hazirlik macinda sag bek oynatir tatmin olursun, sag bek cikar.
Hadi futbol teorisinin dogrulugunu yanlisligini bir yana biraktim, baglam, zamanlama diye kavramlara ne oldu? Iki ornek vereyim. Uc gun sonra Dunya Kupasi Final macina cikacak bir takimin yardimci TDusunuz, patronunuz, yani TD kalp krizi gecirip hayata veda ediyor. Sizin de patronunuzdan iyi olmasin, futbolla ilgili biraz farkli gorusleriniz var, adamin oynattigindan farkli dizilisler seviyorsunuz, hocanizin sag bek yaptigi adama bakip bakip, bunda nefis santrfor ozellikleri var aslinda diye dusunmektesiniz.
Dunya Kupasi finaline sizin ruya takiminiz mi cikar, mevta olan hocanin 11 ve dizilisi mi?
Ayni soruyu sezon basinda GS under 17 takimin basina getirilip buyur hoca, eti senin, kemigi benim, cocuklari ne yaparsan yap diyor.
O zaman mi daha rahat ilk 11 ve dizilisi istediginiz gibi kurarsiniz?
Zamanlama hersey, baglam hersey, hocanin hulyalari herseydir demiyor ama kimse. GS Steaua karsisina CL gruplarina kalmak icin cikti, cikamamanin faturasi bilmem kac milyon Euro. Sen futbol teorinde hakli dahi olsan (bu da buyuk soru ya, hadi bir yana biraktim), takiminin buna ne surede uyacagini hesaplaman gerekir. Bu konuda da cok korkunc bir isaret gelmis Skibbe'ye: takim hazirlik maclarinda kotu oynuyor, yani senin yapmak istedigin seylere henuz alisamamis.
Skibbe'nin GS'da ilk aylarinda misyonu dahiyane futbol vizyonunu kadroya yansitmak degil, ilk aylarinin tek bir hedefi var, sayi ile 1 tane, o da CLe girmek, ne lig, ne super kupa, ne cart ne curt, CLde gruplara gireceksin. Bu denemelere ondan sonra baslayabilir, kimse de bir sey demez cok sacmalamadigi surece (cok sacmalamayi aciklayayim, sezonun ilk yarisi sonunda GS ligde 12. durumda ise kimse senin futbol planini dinlemez, tasi taragi toplar uzarsin, burasi teorik bilimler merkezi degil derler).
Eger hazirlik maclarinda gordugun futboldan sonra CL'ne girmenin onemini hala anlamiyorsan yukarida Murat Kara'nin yazdigi gibi anlama ozurlu derler adama.
Son olarak, Ugur Ucar'in da yazildigi gibi savunma yapmayi, kademeyi bilen bir bek oldugu konusunda da ciddi suphelerim oldugunu ekleyeyim.
Hasan Sas kismina girmiyorum dahi. Bir oyuncu bes senedir ustuste uc duzgun mac oynamamis ise, tekrar sans bulma zamani Fortis maclari falandir, o da teorik sebeplerle ilk 11 olmaz, hele kaptan hic olmaz. Gole yakin olacak diye takima koydugun adam son bes senede kac gol atmis, Ayhan'dan ya da Baris'tan cok mu, gecen sene eminim Baris daha fazla atmistir, hangi gole yakinlik bu. Yanlis tercih, beklenen sacma sonuc. Antremanlarda iyi oynayan adamlari odullendirme zamani CL on eleme maclari da degildir. Gecen senenin son bes hafta kasetlerini izler, Cevat hoca ile konusur, en iyi sag kanat ikilini cikartir oynarsin, bir kez daha, maksat vizyonunu ikinci ayda GS'a yansitmak degil tur gecmektir.
Ali